Werken maakt een belangrijk deel uit van ons leven en neemt een aanzienlijke plaats in in ons bebouwde weefsel. Door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen – en recent ook de coronacrisis – zijn we met andere ogen naar arbeid en de ruimtelijke impact ervan gaan kijken. Een mooie gelegenheid, vonden De Nieuwe Ruimtemakers om het onderwerp onder de loep te nemen. Dit najaar dompelen ze zich met veel enthousiasme onder in het thema ‘werk!’ met een nieuwe reeks ‘Duolezingen’.
Doormiddel van vier casestudies, verspreid over twee avonden, tonen we enkeleinspirerende voorbeelden van nieuwe vormen van tewerkstelling in en rond destad.
DUOLEZING 2 | 24 NOVEMBER | 19.30-21.30 UUR
PLEKKEN VAN PRODUCTIE
Atelier Bouwmeester (plaatsen beperkt)
De tweede duolezing focust op de ontwikkeling van twee voormalige industriezones in het Brusselse: Broeklin en Buda. Hoe worden deze sites een motor voor buurtontwikkeling? Welke rol kunnen lokale overheden en ruimtemakers opnemen in het creëren of faciliteren van werkplekken? Hoe en waar maak je ruimte voor sociale of laaggeschoolde werkplaatsen in kwetsbare wijken?
Broeklin is een voormalige industriezone op de grens tussen Machelen en Vilvoorde, gelegen op de plek waar het controversiële en uiteindelijk afgewezen project UPlace zou komen. Broeklin is een ‘hefboomgebied’ waar Machelen en Vilvoorde in samenwerking met de provincie en de POM Vlaams-Brabant nieuw leven in willen blazen. De vier partners zochten een evenwicht tussen bedrijvigheid, wonen, handel en voorzieningen, met aandacht voor mobiliteit, groen en water.
Hoe is het project verbeterd t.o.v. het verguisde UPlace. Hoe draagt het bij aan de lokale tewerkstelling? Dat zijn enkele vragen waar we dieper op willen ingaan.
Vervolgens gaan we dieper in op de wijk Buda, die zich uitstrekt van Machelen tot Brussel. Het is een van de meest ambitieuze en vernieuwende ontwikkelingsprojecten in Vlaanderen. Dit gewezen industriegebied wordt nu vooral als opslag- en distributiezone gebruikt. Maar de betrokken overheden willen BUDA omvormen tot een levendige, gemengde zone. Ze werken aan een overkoepelend ruimtelijk kader en zoeken manieren om verweving op het terrein tot stand te brengen met aandacht voor de circulaire economie. Sprekers: Hendrik Bloem (ORG) en Maarten Hillewaert (strategisch project ‘Reconversie Vilvoorde-Machelen’)
DUOLEZING 1 | 20 OKTOBER | 19.30-21.30 UUR
SOCIALE ECONOMIE
Atelier Bouwmeester (plaatsen beperkt)
De eerste Duolezing focust op twee stedenbouwkundige projecten waarbij oude fabrieksterreinen worden omgevormd tot sociale tewerkstellingsruimtes. De UCO-site in Gent is een voormalige textielfabriek waar heel wat sociale organisaties hun plek gevonden hebben. Bram Van De Velde (Stad Gent) vertelt hoe UCO werk en ondersteuning biedt aan mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. De gendarmerie in Aalst wil uitgroeien tot een moderne, sociale en groene ontmoetingsplaats. De site profileert zich als een broedplaats voor talent in het centrum van de stad. Door ruimte te bieden aan organisaties die menselijk talent helpen ontwikkelen, hoopt De Gendarmerie nieuwe samenwerkingen te stimuleren, zodat kansen op de arbeidsmarkt vergroot worden. Thomas Verdoodt (Broeikas) doet het verhaal.
Praktisch
Atelier Bouwmeester | Ravensteingalerij 54-59 | 1000 Brussel
Deelname gratis voor studenten/ niet-studenten (€ 10)
Achteraf biedt de VRP je een gratis drankje aan!