activiteiten

Plandag 2020. Nieuwe zekerheid

digitaal vanuit Den haag

De PlanDag is dé gelegenheid voor Nederlandse en Belgische ruimtelijke professionals om met elkaar in discussie te gaan. In overleg met gaststad Den Haag is beslist om de PlanDag uit te stellen tot 8 oktober. De Plandag zal digitaal plaatsvinden.

Ochtend: livestream vanuit Den Haag

Met een pleidooi voor gecultiveerd ongemak introduceert futurist Tessa Cramer het jaarthema: het speelveld tussen de onzekerheden binnen planning en de gewenste zekerheden vanuit de maatschappij.

In een open gesprek verdiepen de sprekers dit thema verder. Nicole Rijkens (Pantopicon, Antwerpen) reageert vanuit haar ervaring met toekomstverkenningen, visievorming, beleidsinnovatie en stadslabs. Anne-Marie Hitipeuw (Chief Resilience Officer, Gemeente Den Haag) vertelt hoe Den Haag concrete stappen zet sinds het uitbreken van Covid-19. Kristiaan Borret (Bouwmeester, Brussels Hoofdstedelijk Gewest) tenslotte reflecteert over de positie van planning tussen bestuur en maatschappij. Bart Cosijn leidt het gesprek in goede banen.

Aan het eind van de ochtend maken we de winnaars van de PlanDag-prijs en de Prijs voor de Jonge Planoloog bekend.

Namiddag: 8 discussiesessies met 31 bijdragen

  • Wat zou de ruimtelijke professional zijn zonder onzekerheid? Aan de hand van acht bijdragen uit theorie en praktijk gaan we back to basics en houden we onze omgang met onzekerheid kritisch tegen het licht. (2 sessies)
  • Vijf bijdragen exploreren instrumenten en werkwijzen die beleid en burger meer zekerheid geven.
  • Burgers maken soms gewoon zelf hun zekerheid. Hoe ze dat doen en welke rol de overheid daarbij kan of moet spelen, die vragen staan centraal in acht bijdragen. (2 sessies)
  • Hoe actueel kan een PlanDag-jaarthema zijn? Acht bijdragen trekken lessen uit de pandemie én kijken vooruit, naar kansen en valkuilen voor het brede omgevingsbeleid, de energie- en mobiliteitstransitie en governance ervan. (2 sessies)
  • Praktijksessie Den Haag. Onze gaststad wil duurzaam bereikbaar blijven en de inrichting van de publieke ruimte herdenken. Ze grijpt de PlanDag aan om de zoektocht te voeden. Twee PlanDag-bijdragen reiken inzichten en methoden aan.
  • De sessies gaan in twee rondes door op Microsoft Teams. Na inschrijving voor de PlanDag meld je je online aan voor één sessie per ronde.

Meer info over PlanDag

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).