activiteiten

Postuniversitair Centrum KU Leuven: Real Estate Lab

Constructief onderhandelen bij complexe projecten

Er zijn vandaag meer complexe, ruimtelijke projecten dan ooit. Het aantal betrokken partijen, elk met hun eigen insteek, wordt steeds groter. Constructief samenwerken en goed communiceren blijft een grote uitdaging. Projecten lopen soms al vast tijdens het planproces zelf of achteraf bij juridische procedures. Conflictpreventie kan helpen om hierop te anticiperen. Daarbij is het niet alleen belangrijk om te zoeken naar oplossingen, maar ook dieper te kijken naar mogelijke oorzaken. Via een interactief en realistisch rollenspel leer je tijdens deze workshop constructief onderhandelen met de verschillende actoren betrokken bij de ontwikkeling van een bepaald gebied, stadsdeel of dorpskern.

De Real Estate Labs zijn praktijkgerichte workshops over vastgoed gerelateerde topics. In een Real Estate Lab ga je actief aan de slag. In interactie met de docenten en deelnemers leer je hands-on de aangereikte tools en kennis toepassen.

De verschillende spelers betrokken bij de (her)ontwikkeling van een gebied, staddeel of dorpskern, zoals eigenaars, overheden, belangengroepen, projectontwikkelaars, investeerders, vastgoedadviseurs, huisvestingsmaatschappijen, autonome vastgoedbedrijven, architecten, juristen, stedenbouwkundigen en ruimtelijk planners.

Constructief onderhandelen bij complexe projecten. Rollenspel

Een simulatie van een onderhandeling, gevoerd door 4 actoren (burgemeester, schepen, projectontwikkelaar en een vertegenwoordiger van een bewonersorganisatie) vormt de basis voor dit rollenspel. Een fictieve case over een dorpskernvernieuwing loopt als een rode draad doorheen het spel. Het doel van het spel is om met de 4 actoren, elk met heel uiteenlopende standpunten, het eens te worden over welk project effectief op het terrein realiseerbaar is. Het is een optimalisatieopdracht, waarbij verschillende uitkomsten mogelijk zijn. Je krijgt meer inzicht in je eigen onderhandelingscapaciteiten bij ruimtelijke projecten. Je score op het einde van het spel leert je hoe jouw tactiek de uitkomst van het onderhandelingsproces mee beïnvloedde.

Verloop van deze workshop:

·       13 - 13.30 uur: Kennismakingsronde en inleiding                                      

·       13.30 – 15.30 uur: Rollenspel                                              

·       15.30 – 16.00 uur: Pauze                                        

·       16.00 – 17.00 uur: Feedback & Round-up

·       17.00 – 17.30 uur: Q&A & groepsdiscussie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).