De vele meren maken Friesland een hotspot voor aquathermie. Ook haar veelheid aan landschappen maakt van Friesland een unieke provincie, met een grote variatie aan nederzettingsvormen. Ze heeft de hoogste dorpendichtheid van Nederland.
Doordat Friesland enorm laag ligt, vormt de stijging van de zeespiegel een bedreiging voor de provincie. Ook andere klimatologische veranderingen, zoals verzilting en het verlies aan biodiversiteit, maken dat de provincie de komende jaren sterk inzet op bodem, water en lucht. De leidende principes in die transitie zijn duurzaam ruimtegebruik, gezondheid, ruimtelijke kwaliteit, identiteit en erfgoed. Daarbij zijn water en bodem sturend (WABOS).
Tijdens de studiereis zullen we de aanpak van hoofdstad Leeuwarden toegelicht krijgen, een stad die sterk inzet op het klaarstomen en diversifiëren van het patrimonium, het herstellen en uitbreiden van het groenblauwe netwerk, het aanpassen van de energie-infrastructuur en het opwaarderen van het publiek domein voor jong en oud.
We trekken langs de waddenkust, waar verzilting en de stijging van de zeespiegel een bedreiging vormen. In Harlingen wordt sinds kort gewerkt aan een Integraal Ruimtelijk Ontwerp (IRO) dat de kustzone toekomstbestendig moet maken. We bezoeken de hoogste terp van Nederland en Duitsland en lichten toe hoe dergelijke terpen functioneren als landschap. Daarnaast verdiepen we ons in de unieke positie van Friesland als dé aquathermieregio van Europa. Wat zijn daar de ruimtelijke implicaties van?
Het concrete programma volgt later.