nieuws
Blog 'Geef mij 100 dagen'

Blog: Mijn eerste stappen als schepen van omgeving

Blog 'Geef mij 100 dagen'
Dec
2024
Welkom bij mijn blogreeks waarin ik elke maand mijn ervaringen deel als startende schepen, bevoegd voor omgeving. Het is een nieuw avontuur vol uitdagingen, ontdekkingen en – hopelijk – kan ik een verschil maken in onze gemeente. Als kersverse schepen neem ik je graag mee achter de schermen. Hoe begin je aan zo’n rol? Welke vragen komen op je af? En hoe zorg je dat je jouw gemeente écht een stukje mooier en leefbaarder maakt?

Een spannende start

Vorige week heb ik mijn eed afgelegd. Vanaf nu mag ik mij officieel schepen noemen, bevoegd voor omgeving. Best wel zenuwachtig, dat geef ik toe, maar ook ontzettend enthousiast. Ik sta te popelen om eraan te beginnen, ook al voelt het spannend.Want hoe vaak krijg je de kans om écht het verschil te maken voor je woonplek?

Tijdens de verkiezingscampagne merkte ik al hoe betrokken onze inwoners zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen zorgen en ideeën over onze omgeving. Van grote thema’s zoals stikstof en bebossing tot heel concrete verhalen.

Een inwoner vertelde me over haar calvarietocht voor een zwarte tuindraad. Ze had drie maanden moeten wachten op een vergunning. "Tja," zei ze, "mijn buren vroegen het niet en die waren sneller klaar." Een herkenbaar voorbeeld van hoe regeltjes soms meer frustratie dan duidelijkheid brengen. Bij een boomplantactie voor ons geboortebos spraken jonge grootouders me aan. Waar kunnen kinderen nog in bomen klimmen? Hun kleinkinderen moeten toch ook kunnen ravotten en kampen bouwen, net als zij vroeger? Ze maakten zich zorgen over het gebrek aan groene speelruimte terwijl het weer steeds grilliger wordt. Er is te veel regen in de herfst en te weinig water in de zomer.

Ook onze landbouwers klopten aan. Ze wilden weten hoe we bossen en landbouwgrond in balans houden. Hoe gaan we om met het stikstofdecreet? En wat betekent dat allemaal voor hun toekomst? Een lokale ondernemer met een groot plan belde me direct na de voorstelling van de nieuwe bestuursploeg. Hij wil uitbreiden maar dat botste met de plannen van het vorige bestuur. Hoe pak ik dit gesprek anders aan?

En dan is er natuurlijk onze eigen agenda van onze partij. We willen een polyvalente zaal als herbestemming voor de leegstaande kerk. Dat was een speerpunt in onze campagne. Daar ga ik met mijn collega-schepen over brainstormen, bij een goed glas.

De komende weken staat vooral veel leren op de planning. Ik ga me verdiepen in de regelgeving en wat er wel en niet kan als schepen. De omgevingsambtenaar gaf me alvast een goede tip: “Zoek collega’s uit andere gemeenten op en volg de introductiesessies voor schepenen en hun medewerkers.”

In januari kan ik samen met de medewerkers van onze dienst een introductiesessie van VRP en Proflow volgen. Met concrete tipsvoor de eerste 100 dagen. In het voorjaar volgt een VRP-stoomcursus voor nieuwe schepenen. Intussen blijf ik gewoon vragen stellen en ervaringen verzamelen.

Het belooft een boeiende reis te worden. Spannend en leuk, maar vooral een kans om samen met onze inwoners en collega’s aan een mooie omgeving te werken. Ik neem jullie graag mee in mijn avontuur. Tot volgende maand!

Deze reeks is bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe een schepen van omgeving zijn of haar rol invult. Van inwoners tot beleidsmakers, van schepenen in spe tot ervaren rotten. Laten we elkaar inspireren en leren van elkaars ervaringen!

Benieuwd naar wat we voor lokale mandatarissen in het verschiet hebben?

https://www.vrp.be/activiteiten/geef-mij-100-dagen

https://www.vrp.be/activiteiten/stoomcursus-ruimtelijke-planning-voor-lokale-mandatarissen----antwerpen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Elke maand een overzicht van de VRP-activiteiten, events van derden en het laatste nieuws uit de vakwereld. Heet-van-de-naaldnieuws verneem je via onze nieuwsflitsen.

PS: check je je spambox voor de bevestiging? Pas nadat je bevestigt zal je de nieuwsbrief ook effectief ontvangen ;-).